24 Nisan 2011 Pazar

Ölüm Anı

The Falling Soldier (1936)-Robert Capa

Ölüm, en yalın haliyle her şeyin bittiği an. Eğer ölüm insan bedenine hızla girip yok eden bir kurşunsa, havaya fırlatıp atılan bir sigaranın yere düşüşünden daha hızlı son verecektir yaşamımıza. Eğer yaşadığımız hayatı bir amaç uğruna geçirdiysek, yüzyıllık bir ömrün sonuna gelmişizdir ya da zaten zamanı harcamışsak ölüm belki de kısa yaşamımız için bir çare olacak olabilir.

Son yüzyılda her şeyini kaybeden ve tekrar tekrar bulan insanlık, geçen zamanla birlikte kendisine hayatını kolaylaştıracak konforlu bir yaşam sunarken, diğer yandan binlerce yıllık inançlarını  da bir bir toprağa gömüyordu. Ölümlerimiz bile saçmaydı. Artık kimse inançları uğrana savaşamayacak kadar inançsız ve ölemeyecek kadar cesaretsizdi.

Her ne sebeple olursa olsun varlığımızın son bulduğu bu noktada insan, ölümün yakaladığı bu asker için  zamanın o anda nasıl geçtiğini ve aklından geçen son şeylerin ne olduğunu merak ediyor. Bunu asla bilemeyecek olmamız üzücü.
  
Robert Capa'nın 1936 yılında çektiği The Falling Soldier olarak bilinen fotoğraf, İspanyol İç Savaşı'nda ölen Federico Borrell García'nın son anına tanıklık ediyor.


2 yorum:

Layne dedi ki...

"Bunu asla bilemeyecek olmamız üzücü."

emin değilim.

Beyaz Piyon dedi ki...

"The Falling Soldier" ... Etkileyiciymiş. Aklıma "Soldier of Fortune"yi getirdi :)