22 Eylül 2013 Pazar

The Doors (film)


Günün birinde, gecenin içinde, karanlık bir kral doğar yeryüzünde; kapının ardında gördüklerini başlar anlatmaya, çıkar sahneye, dans eder, çılgınca bağırır, döner durur kendi etrafında, şarkısını söyler.

Ve koyu gri bir günün sabahında, kral ölür. Şarkılarını kapının önünde bırakarak kristal bir gemiyle uzaklaşıp gider.


The Doors, Oliver Stone'un yönettiği, Val Kilmer ve Meg Ryan'ın, Jim Morrison ile Pamela Courson'ı canlandırdığı 1991 yapımı biyografik film. Morrison'ın kısacık hayatına sığdırdığı şiirleri, aşkı, müziği ve hep çekmek istediği sinema filmi hayalini anlatır. 


Val Kilmer'ın Jim Morrison'u oldukça başarıyla canlandırdığı film, The Doors'un yalnızca bir kaç yılda hızla yükselişini, Morrison'ın The Doors'la, Pamela ile tanışması ve ölümüne kadarki zamanı anlatır. 

Seçilen mekanlar, kişiler, kostümler, Kilmer'ın oyunculuğuyla birlikte, Morrison'ın sahnedeki tüm hareketleri, mimikleri, dansı, grubun kayıtlarından bildiğimiz konser salonları, film boyunca çalan muhteşem The Doors şarkılarıyla birlikte yapılmış en güzel The Doors filmi söylemini hak ediyor. 

Filmle birlikte Morrison'ın içinde bulunduğu dünyayı hayal etmenin bir adım ötesine geçerek yönetmenin hayal gücüne bırakıyoruz kendimizi ve onun şair ruhuna biraz daha yakın hissediyoruz kendimizi.

Kimileri karanlığa doğar, Morrison gibi..



1 yorum:

Kitapsız Kedi dedi ki...

Val Kilmer, bu filmde rol yapmamış, adeta Jim Morrison olmuş diyebilirim. Ergenliğimin favorisiydi Doors ve tabi ki Morrison :) Bu filmde baya bir etkilemişti beni.