20 Şubat 2011 Pazar

Barton Fink

"...gözlerin kapalı yaşadıysan gündüzler rüyadır, artık gözlerim açık..."

Yıl 1940, başarılı bir tiyatro yazarı olan Barton Fink Los Angeles'e gelir ve  Earle Otel'e yerleşir. Kimileri transittir bu otelde, kimileri de kalıcı. Bir süre sonra da otelin kalıcısı olan yan komşusu Charlie ile tanışır Fink ve hikaye başlar.

Film boyunca otelde gördüğümüz pek çok eşyada, koltuklarda, azizelerde, halılarda, merdivenlerde ve kullanılan tüm koyu kirli renklerde aslında Barton Fink'in iç dünyasını izleriz. Film süresince kullanılan imgeler, özellikle de havanın çok sıcak olmasıyla birlikte sıcaktan akan duvarlar, eriyen duvar kağıtları, buna karşılık yüzü denize dönük kadının resmiyle birlikte aklımıza bir yandan gelen serinlik duygusu başarılı bir biçimde işlenir.




Filmde her şey o denli incelikli anlatılmıştır ki bence Coen'lerin ortaya çıkardıkları en güzel çalışmadır Barton Fink. Hikayede pek çok konuya yapılan ince göndermeler ve eleştiriler bunun kanıtıdır. Fabrikasyon Holywood filmleri, kitaplarını bile kendisi yazamayan büyük yazarlar, tayt giymiş iri adamlar görmek isteyen izleyici kitlelerine kadar film endüstrisinin tüm taraflarına pek çok eleştiri getirir film.

Barton Fink'i bu kadar özel yapan en önemli şeylerden birisi de tabiki John Turturro ve John Goodman'ın muhteşem oyunculuklarıdır. Film boyuncu Fink'in yuvarlak çerçeveli siyah gözlükleriyle birlikte ağzının kenarında sürekli tuttuğu tuhaf ifade tek başına bile filmi götürebiliyor. Coen'lerin tüm filmlerinde türlü şekillerde karşımıza çıkan absürt durum burada da kendisini gösterir. Öyle ki Fink'in ağzının kenarındaki yamuk ifadeye bir de yüzündeki şişlik eklenince, "yüzünüze ne oldu Bay Fink" diye soran yapımcıya "odamda sivrisinek vardı" diyen Fink'e film boyunca bu sineğin arkadaşlık etmesi Coen'lere özgü bir üslubun sonucudur. 



Kısaca Barton Fink, yaratmanın, yazarın içinden yeni bir dünya çıkarırken çektiği acının olağanüstü hikayesidir.

"...keşfetmek acı verici olabilir, çoğu insanın bilmediği türden bir acı..." 

Sınırda kalmayın!

Hiç yorum yok: