30 Ocak 2011 Pazar

Once Upon a Time in America


Bir Zamanlar Amerika'da olarak bilinen Once Upon a Time in America 1984 yapımı bir Sergio Leone filmidir. Sergio Leone 60'larda çektiği spagetti western olarak nitelendirilen hepsi birer klasik olan western filmlerinden sonra uzun bir ara vermiş ve efsane yapım Once Upon a Time in America'yı çekmiştir.

Film 1920'lerde Newyork'ta bir Yahudi gettosunda, bir grup yoksul çocuğun hayaller ülkesi Amerika'da suç ve mafya dünyasında var oluş hikayesini anlatmaktadır. Çetenin kanlı sonuyla başlar ve film boyunca çocukluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemleri geriye dönüşlerle anlatılır izleyiciye. 229 dakikalık filmde ilk 25 dakikası neredeyse diyalogsuz geçer, unutulmaz kareler ve repliklerle de devam eder. Çetenin en küçük üyesi vurulduğunda ölürken ayağım kaydı demesi unutulmaz müziklerle birlikte akıllarda kalan karelerden birisi olur.

Filmin baş rollerini Robert De Niro ve James Woods paylaşırlar. Noodles (Robert De Niro) ve Max (James Woods) çetenin kurucusu ve liderleridir. Film esas itibariyle Noodles ve Max'in dostluğu üzerinden hikayeleşir. Noodles'ın ilk cinayetini işleyerek çocuk yaşta hapishaneye girmesi aralarındaki dostluktan hiçbir şey eksiltmese de fikir ayrılıkları ilerleyen zamanda onların da arasına girecektir. 20'li yaşlarında içeriden çıkan Noodles'ı artık daha büyük ve zengin olan arkadaşları karşılar. Çete, içki yasağının olduğu bu yıllarda içki kaçakçılığı ve diğer yasa dışı işlerle yaşamlarını sürdürür. Büyük buhran olarak anılan 1929 yılında başlayan ekonomik kriz, Amerika'da yaşanan fakirlik ve sonrasında 1933 yılında Roosevelt'in 'New Deal'  denilen yeni dünya düzeni arasında yaşanan dönemin tüm sosyal, politik ve ekonomik durumu etrafında filmi izlemekteyiz.



Filmin kendisi kadar müziklerinden de bahsetmek gerekir. Daha önce yine Sergio Leone'nin The Good, The Bad and The Ugly'in de ve yanlış bilmiyorsam yönetmenin diğer tüm filmlerinin de müziklerini yapan Ennio Morricone, Once Upon a Time in America'nın müziklerini de yaparak filmin unutulmaz olmasını sağlamıştır. 


Once Upon a Time in America'yla bugün sinema tarihinin bir klasiğini daha tekrar anımsamış oluyoruz.


Yaşamın içinde olun!

Hiç yorum yok: